1. Inspiratie
  2. Spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Inspiratie Spreken jullie dezelfde liefdestaal? 3 jaar geleden

Spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Het gezeur. De misverstanden: ‘Wanneer gaat hij/zij me nu begrijpen?’ Herkenbaar? Bij 60% van de koppels verdwijnt na een tijd de sprankel. De vonk is weg. Bij jou ook? Misschien komt dat omdat jullie niet dezelfde liefdestaal spreken. Liefdestaal is de taal waarin jij je liefde uitdrukt en hoe je zelf het liefst liefde ontvangt. Er zijn vijf soorten liefdestaal en elk van ons heeft een voorkeurstaal. We zetten ze op een rijtje.

  1. Zorgzaamheid. Iets doen voor de ander is jouw manier om je liefde te tonen of om te voelen dat de ander van je houdt. Als je partner zijn rommel opruimt, een bad voor je vult of je een taak uit handen neemt, smelt je. Het omgekeerde irriteert je mateloos: luiheid, nonchalance of beloofde klusjes niet uitvoeren, je wordt er knetter van!
  2. Waardering. Je hecht veel belang aan complimentjes en opbouwende woorden. ‘Je ziet er geweldig uit!’ ‘Wat ben je een fijn mens.’ Zelf uit je ook graag je waardering.
  3. Tijd en aandacht. Voor jou is kwali-tijd prioriteit. Samen zijn, leuke dingen doen, zonder gestoord te worden door kinderen of televisie. Met oprechte aandacht voor elkaar.
  4. Lichaamscontact. Knuffelen. Zoenen. Seks. In de zetel of in bed dicht tegen elkaar aan kruipen. Hand in hand wandelen. Dat vind je heerlijk en super belangrijk. Als je partner liever aan de andere kant van bed ligt of die afscheidskus vergeet, maakt je dat droef.
  5. Attentie en cadeautjes. Zelf doe je niets liever dan je partner verwennen met attenties: een lief kattenbelletje op tafel, een bloemetje of een zelfgemaakte kaart. Gewoon om te tonen dat je aan je partner denkt. Als hij/zij jullie huwelijksverjaardag vergeet, Valentijn, of je verjaardag, word je natuurlijk… bijna hysterisch.

Misverstanden alom

Begrijp je waar ik het over heb? Als je niet dezelfde taal spreekt, mis je wellicht compleet de liefdesuitingen die je partner je stuurt. Misschien is hij niet erg ‘knuffelig’ en denk jij ‘hij ziet me niet graag’, terwijl hij wel karweitjes voor je opknapt vanuit het idee: ‘Dit doe ik uit liefde voor haar, dat voelt ze vast.’ Of hij doet niets liever dan met jou op stap gaan, terwijl jij denkt: ‘Hij zou beter de garage opruimen zoals hij al weken heeft beloofd!’  Zonde, toch? Voor je het weet, raak je gefrustreerd, droef of boos. Je voelt je niet gewaardeerd of geliefd.

Leer elkaars taal

Het goede nieuws: eens je door hebt wat de liefdestaal is van elk, kun je elkaar tegemoetkomen. Omhels hem vaker als je weet dat hij daar blij van wordt. Geef haar vaker een cadeautje als ze daar zo van opfleurt. En zie elkaars boodschap: ‘Aha! Ze geeft me een complimentje. Dit is haar manier om te zeggen dat ze van me houdt’ of ‘Hij heeft vandaag de kinderen naar school gebracht. Uit liefde voor mij.’