1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Seksuele opvoeding: begin op tijd!

Inspiratie Seksuele opvoeding: begin op tijd! 1 jaar geleden

Seksuele opvoeding: begin op tijd!

Tijdens het radioprogramma 'Nieuwe Feiten' van Radio 1 werd Goedele uitgebreid gefeliciteerd. De Britse regering heeft nieuwe richtlijnen opgesteld rond seksuele opvoeding op school. Op het einde van de reeks 'Sex In Class' stelde Goedele een curriculum op. Samen met de organisatie waarmee ze samenwerkte trok Liekens naar de Minister van Onderwijs. Nu blijkt dat een groot deel van Goedele's plan vervuld wordt. Wat opmerkelijk is, is dat ze seksuele opvoeding zullen geven in de kleuterklas. Een duidelijke vooruitgang waar België een voorbeeld aan kan nemen.

Les geven over seks

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet elke ouder, leerkracht,... vindt het aangenaam om hierover te praten met kinderen. Maar het is cruciaal voor de opvoeding! Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met allerlei expliciete beelden op het internet. Om deze informatie te verwerken is er hulp nodig van een volwassene. De expliciete beelden en verhalen zijn niet het probleem. Het gevaar is dat er vaak geen nuance is rond deze seksuele boodschappen.

Het internet 

Je kind kan alles opzoeken zonder enige grens. Ja, het kan dan bijvoorbeeld gaan om porno. Het is belangrijk dat jouw zoon/ dochter weet dat het er in de realiteit anders aan toegaat. Als ouder kan je niet continu controleren wat je kinderen opzoeken. Wat wel kan is praten! Als ouder moet je het idee rond liefde en relaties duiden. 

Hoe pak je deze situatie aan?

1. Gebruik elke kans om te praten. Als je kind zelf iets willen delen, ga er rustig op in. Schrik ze niet af...

2. Wees heel duidelijk. Gebruik termen die passen bij de leeftijd van jouw zoon/ dochter.

3. Herhaal 'het' gesprek. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat seks geen 'gênant' thema is. Als je er thuis vaak een gesprek over begint wordt het de normaalste zaak van de wereld.

Op onze webshop kan je het boek ‘Help, mijn kind denkt aan seks!’ terugvinden. Met deze tips wordt seksuele opvoeding geven een makkie. ;-)...Gerelateerde producten