1. Inspiratie
  2. #MeToo, allemaal goed en wel #WATNU?!?

Inspiratie #MeToo, allemaal goed en wel #WATNU?!? 4 jaar geleden

#MeToo, allemaal goed en wel #WATNU?!?

Je leest het goed, ik schrijf ‘dankzij’ want we moeten de problematiek van deze extreme vorm van seksisme blijven aanklagen. Het luidkeels verkondigen van verhalen over grensoverschrijdend gedrag is een handig wapen in deze strijd. Niet alleen omdat de cijfers en statistieken die we al jaren naast ons neerleggen, nu een gezicht krijgen maar ook omdat we eindelijk concreet worden over wààr het precies over gaat.

Want ja, je mag nog complimentjes blijven geven. Uiteraard mag je je collega nog mee uitvragen voor een drankje; ja, een knipoog kan er nog vanaf en zelfs ‘respectvol’ nafluiten is toegelaten.  Alles draait om de intentie: wil je écht je waardering uiten (“je ziet er goed uit vandaag!”), of probeer je te intimideren?  Wil je de dame of soms jongeman in kwestie van haar stuk brengen (“in dat bloesje komen je borsten heel goed uit…”)  of vulgair je macht misbruiken. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen met positieve intenties iemand “nafluiten” of “amaai dikke tetten” roepen. Sorry, dat is van een heel andere dimentie.

Seksuele intimidatie doet afbreuk aan de waardigheid van de man of vrouw waarop het gericht is. We zitten niet in een kleuterklasje, wie het niet begrepen heeft, WIL het mijns inziens niet begrijpen. Dus stop met die bagatelliserende onzin van “mogen we nog geen complimentje meer maken” en neem je verantwoordelijkheid! Het moet maar eens gedaan zijn met minimaliseren,weglachen  of de andere kant uitkijken. De #MeToo kàn een kantelmoment worden. ALS WIJ ZELF HET VERSCHIL MAKEN. Want WIR HABEN ES GEWUST!  DAAROM DEZE CALL TO ACTION: laten we elkaar aanspreken op onaanvaardbaar gedrag. Onze collega steunen die dreigt het slachtoffer te worden. Seksistische en  discrimenerend opmerkingen, die daarom geen seksuele intimidatie zijn maar wel de voedingsbodem vormen luidop veroordelen. Dat hoeft niet zuur, puriteins of humorloos. Wel integendeel.

Wie heeft er tips en goede ervaringen waar we met z’n allen kunnen van leren? Deel je verhaal/ ervaringen/ tips alsjeblieft op één van onze Facebookpagina's Goedele.com of mijn publieke Goedele Liekens-pagina want #MeToo moet meer zijn dan een hashtag!

Bekijk hier De Afspraak van 18 oktober op Canvas: "#metoo houdt iedereen in de ban".