1. Inspiratie
  2. Jaloezie: wanneer wordt het ongezond?

Inspiratie Jaloezie: wanneer wordt het ongezond? 6 jaar geleden

Jaloezie: wanneer wordt het ongezond?

Jaloezie is één van de krachtigste en pijnlijkste emoties die de mens kent. Sommigen zien jaloezie als een bewijs van liefde. Het is echter juister jaloezie te omschrijven als de ‘angst voor het verlies van liefde’. Zelfs de symptomen lijken op die van een angstaanval:  rusteloosheid, het benauwd krijgen en obsessieve gedachten.

Met aanleiding of niet?
 

Soms is het begrijpelijk dat je jaloers bent. Als je partner ongestoord zit te flirten met een ander. Of als zijn/haar gedrag verandert zonder verklaarbare reden. Jaloezie is echter ongerechtvaardigd als je dénkt dat er iets gaat gebeuren zonder dat er een aanleiding is. Je hoort je partner eindeloos uit over de tijd die hij/zij zonder jou doorbrengt, je doorzoekt zijn/haar telefoon, je wordt kwaad wanneer hij/zij te laat thuis komt... Voor je het weet, krijgen gevoelens van woede, wantrouwen en waanzin de overhand. Over dit soort jaloezie wil ik het vandaag hebben.

Krik je zelfvertrouwen op! 

Irrationele jaloezie heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Diep vanbinnen roept een stem ‘ik ben zo’n toppartner niet waard, ooit zal hij/zij me verlaten!’. Als jaloezie zó diep zit, zal je partner je nooit kunnen geruststellen. Je bent immers niet bereid ook maar iets te geloven. Herken je dit? Dan moet je er iets aan doen, want dit soort jaloezie kan een relatie kapot maken!

Help, ik word jaloers! 

Wat te doen als je die gevoelens voelt opkomen? Stap één is ze herkennen! Dat wil dus zeggen: er niet naar handelen (geen boze telefoontjes, geen scheldpartijen, niet wegrijden en sleutels uit het raam kieperen…), maar je afvragen: waarom voel ik me angstig of bedreigd? Ben je vroeger vaak bedrogen of in de steek gelaten en is je vertrouwen geknakt? Heb je verlatingsangst? Ben je onzeker? Je bewust worden van je gedachten is een eerste stap naar ze veranderen.

Praat erover

Een tweede stap is je verontschuldigen. Zo open je de ruimte voor een gesprek én neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. Als je je échte gevoelens vertelt – géén beschuldigingen, wel: ‘ik voelde me vreselijk toen jij…’, ontdek je misschien wel dat je partner zich helemaal niet bewust was van hoe hij/zij je deed voelen. Luister naar elkaar. Toon je wens om aan je jaloezie te werken.

Werk eraan 

Onthoud ten allen tijde dat de gevoelens van jaloezie over JOU gaan en niet over de ander. Emoties hebben een functie: ze tonen ons wat we nog moeten leren. Dat je lang nodig hebt om je veilig te voelen. Dat je je niet makkelijk kwetsbaar durft opstellen. Dat je bang bent dat je iemand niet waard bent. Het is veel gemakkelijker om iemand anders de oorzaak van je pijnlijke emoties te noemen dan om je eigen denkfouten in te zien en te beslissen dat je niet naar die gedachten gaat handelen. Daar is moed voor nodig!