1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. ​Goedele voor Pabo Nederland over BDSM!

Inspiratie ​Goedele voor Pabo Nederland over BDSM! 2 jaar geleden

​Goedele voor Pabo Nederland over BDSM!

Met de “Fifty Shades Freed” film, komt er een einde aan de trilogie over Christian, Anastasia én hun bijzondere intieme relatie, waarin BDSM een centrale plaats heeft. Dat deze boek- en filmreeks onze kijk op seks heeft verruimd, valt niet te ontkennen. Zo steeg de verkoop van handboeien, touw en duc tape spectaculair in 2012, een jaar na de komst van het eerste boek “Fifty Shades of Grey”… Ook in onze seksuologen-praktijk horen we steeds vaker koppels die aan de slag gingen met hun fantasie en op erotische ontdekkingstocht trokken. Vooral koppels die voorzichtig te werk gingen en het stapvoets aanpakten, kregen grote voldoening hieruit.

BDSM

Bondage & discipline (BD), dominantie & submissie (DS), sadisme & masochisme (SM) vatten het letterwoord samen. Hieruit blijkt al dat BDSM niet één iets is, maar eerder een breed scala aan activiteiten én vormen van relaties. Dit kan seksueel zijn, waar bijvoorbeeld het sadisme (plezier/genot beleven bij het toedienen van pijn of onderwerping) of masochisme (plezier/genot beleven bij het ervaren van pijn of onderwerping) een rol kunnen spelen bij de seksuele activiteit. Maar het kan ook meer zijn dan enkel een seksuele activiteit. Het psychologische aspect van dominantie en submissie, waarbij een machtsrelatie tussen beiden speelt, kan de basis zijn voor de relatie tussen partners. Hierbij geeft de ene partner zijn “macht” aan de andere partner, zowel seksueel als op andere vlakken van de relatie (bijvoorbeeld je partner op zijn wenken bedienen).

Hoe breng ik het aan bij mijn partner?

Laat je partner vooral eerst wennen aan het idee voor je ook maar iets begint. “Hé schat, wil je me een keer vastbinden en ferm slaan” is geen goede uitnodiging. Haar out-of-the -blue overvallen met n benen-spreidbar of paardenzweep ook niet.
– Breng terloops het onderwerp van je kinky droomspel ter sprake. Bestel een film of boek met enkele (zachte) SM scènes en kijk hoe je partner hierop reageert. Kijk samen en geef verbale en non-verbale hints over welke handelingen je zinnen prikkelen. Probeer vervolgens de ‘BDSM-Light’ aanpak in bed door wat steviger aan haar haren te trekken, voorzichtig een tik op de billen te geven of hem net iets te hard te bijten…En vooral: Let op zijn of haar reacties! Waar reageert je partner met de meeste opwinding op?
Van hieraf aan ga je steeds verder. Blader door een (online) catalogus en bekijk samen enkele attributen. Ook al bestel je niets, je komt hier heel wat te weten over elkaars voorkeuren. Oeps je hebt de box al… haal m nu tevoorschijn …of geef m aan een vriend  . (Neen dit is geen reden voor een ‘return’, dat had je eerder kunnen weten!)

Wie is Dom, wie Sub?

Soms aarzelen koppels, omdat er onduidelijkheid is over hun rol. Het is nochtans niet noodzakelijk om meteen te weten wie de onderdanige wordt/speelt en wie de dominante. Zeker voor twijfelende beginners is het aan te raden om af te wisselen. Kijk in welke rol je je het beste voelt. En misschien blijven jullie wel ‘switchers’: de ene keer heb jij de macht, de andere keer onderga je gedwee. Niks mis mee hoor.

En nog dit: drie basisbeginselen alvorens je van start gaat;

• BDSM gaat over macht en overgave, over controle en discipline en (soms) over pijn. Het is een spel waar alle partijen in toestemmen met als doel sensueel, erotisch te genieten. Iemand zomaar pijn toebrengen, laat staan lichamelijk of geestelijk beschadigen heeft hier niets mee te maken. Get help!

• BDSM spelletjes doe je met een vertrouwde partner. Iemand die je goed kent en waar je je veilig bij voelt. Geen bondage met die nieuwe Tinder date dus! En ook niet met een dronken one-night stand!

• Spreek op voorhand een stopwoord af. Wanneer dat woord valt, stoppen jullie het rollenspel. ‘Nee’, of ‘stop’ of ‘auw’ zijn hiervoor niet geschikt omdat ze in het heetst van het machtsspel wel vaker voorkomen. Pompoen of rood? Maurice of Goedele? Als het maar duidelijk is.

Vergeet niet te genieten:

Geniet van de erotische ontdekkingstocht naar nieuwe sexuele activiteiten. Maar hé, vergeet niet dat ons seksleven een avontuur is of zou moeten zijn: foutjes en gestuntel horen daar bij. Niks intiemer dan samen nieuwe dingen uitproberen toch? Zelf al vinden jullie het uiteindelijk op fysiek vlak niks, je relatie kan hier wel bij varen, juist door het vertrouwen dat je elkaar schenkt in het experimenteren. Je kwetsbaar opstellen. En laat BDSM nu net cruciaal over vertrouwen en kwetsbaarheid gaan. Lachen mag, het zijn niet de Olympische Penisspelen, dus ENJOY!

... EN LAAT ME WETEN WAT JE ER VAN VOND NATUURLIJK! Tante Goedele leest het graag! ;-)