1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Genderdiversi-watte?

Inspiratie Genderdiversi-watte? 11 maanden geleden

Genderdiversi-watte?

Bij een geboorte willen we steevast als eerste weten of het om een jongen- of een meisjesbaby gaat. Aan de hand van een roze of een blauwe geboortekaart krijgen we het antwoord klaar en duidelijk in onze brievenbus. Want op basis van het biologische geslacht wordt de kleine spruit al meteen in het M-vakje of het V-vakje gestoken. 

Dat er nog andere biologische hokjes mogelijk zouden zijn negeren we liever. 

Twee opties, lekker duidelijk, worden we rustig van!

Naast de sekse bestaat er ook zoiets als gender. Een soort van verwachtingspatroon, een identiteit die gekoppeld wordt aan je hokje. Simpelweg? Zit je in het roze meisjes-hokje dan verwacht je omgeving dat je lief bent en zacht. Maar ook zorgzaam en mooi en geïnteresseerd in ballet, poppen, glitters en roze! Did we mention roze? 

Het jongens-hokje is altijd sterk en stoer. Daar wordt nooit gehuild maar gevochten, geklommen, gebouwd en met snelle wagens rond gescheurd. 

Dat gender-gebeuren, wat jongens of meisjesachtig zou zijn, wordt cultureel bepaald. We installeren een stereotiep door een norm te zetten in onze samenleving. Hoe doen we dat? Via opvoeding, media en voorbeeldgedrag. En als plots geslacht en gender niet helemaal in dezelfde lijn liggen dan vinden we dat moeilijk. En raar. Er ontstaat een onduidelijkheid waar we als mens niet van houden. 

Toch is het razend belangrijk om hier onze blik te verruimen. Waarom? Omdat we anders kinderen beknotten in hun ontwikkeling en we ze beletten om volwaardig en gewoon ‘mens’ te worden. Wat als een jongen van nature zorgzaam is en goed met kinderen? Het zou zo jammer zijn moest de maatschappij een geweldige kleuterleider verliezen enkel en alleen omdat de omgeving deze talenten niet stimuleert of erger nog afblokt? 

De Alliantie Genderdiversiteit wil net de variatie, in tegenstelling tot de stereotiepen, in de verf zetten. Een gelijkwaardigheid creëren tussen jongens, meisjes en alles ertussenin door de hokjes te verbreden. Misschien zelfs zo ver tot er geen hokjes meer zijn? 

Stel je dat even voor :) 

Zelf meer genderneutraal in het leven staan? Wil je weten waar je staat? Bekijk onze "Test jezelf"


Meer weten? Check deze boeiende docu’s!

  • Sterre de Jong maakte de documentaire ‘N for Neutral’ over genderneutraal opvoeden in Zweden

http://sterredejong.com/nforneutral/

  • BBC reeks ‘No more Boys and Girls’

https://www.bbc.co.uk/mediacentre/proginfo/2017/33/no-more-boys-and-girls

Rosa vzw is het kenniscentrum voor gender en feminisme in Vlaanderen

https://www.rosavzw.be/site/

De studiedag rond genderdiversiteit en opvoeden werd georganiseerd door De Alliantie Genderdiversiteit in Nederland in samenwerking met Rutgers.