1. Inspiratie
  2. Relaties
  3. Een open relatie, iets voor jou?

Inspiratie Een open relatie, iets voor jou? 2 jaar geleden

Een open relatie, iets voor jou?

Twijfel je of een open relatie iets voor jullie is? Voor we beginnen, even wat gespreksstof en inzichten van tante Goedele! :-) Een open relatie is een verbintenis tussen twee personen met alle kenmerken van een vaste relatie én dat extraatje meer, namelijk dat de partners ook seksuele contacten hebben met anderen.

De grenzen van de traditionele, monogame relatie verleggen helpt sommige partners hun relatie intiemer en stabieler te maken, terwijl de idee alleen al voor anderen de complete waanzin lijkt.  In vele gevallen in het de angst voor vreemdgaan dat koppels doet besluiten om hun seksuele grenzen af te tasten.  In 2016 waren er 44.725 huwelijken in België, en 23.583 echtscheidingen weet Statbel, het Belgisch statistiekbureau dat jaarlijks deze data verzameld.  1 op de 3 huwelijken strandt, met ontrouw als meest voorkomende redenen, het is dus niet vreemd dat koppels deze mogelijkheid overwegen.

Er bestaan geen vaste omlijningen van het concept “open relatie”, de regels bepalen jullie en verschillen van koppel tot koppel. Sommige partners spreken af dat alleen onenightstands toegestaan zijn, dat er geen telefoonnummers uitgewisseld worden, noch intieme gesprekken plaatsvinden. Anderen staan meerdere ontmoetingen toe waardoor een diepere/ intiemere band kan ontstaan. Koppel A bespreekt alle details met elkaar, koppel B staat het toe maar wil er niets van weten…

Duidelijke communicatie onderling, respect en discretie zijn essentieel want opgelet, jaloezie en rivaliteit komen snel om het hoekje kijken. Het groeiproces en de evolutie die koppels in een open relatie doormaken omschrijven diezelfde koppels als hét meest leerrijke en wonderbaarlijke proces ooit! Je moet je kwetsbaar durven opstellen naar elkaar, heel veel praten, eerlijk zijn over wat je voelt. We zijn namelijk zo geconditioneerd dat je hart openen voor derden kwetsend is voor de ander. Maar zolang je elkaar kunt vragen “Hoe voelt dit voor jou?” blijf je de grenzen van elkaar respecteren. Vertrouwen hebben in jezelf en elkaar is een absolute voorwaarde, wantrouwen en jaloezie mogen geen rol gaan spelen. 

Ik schrijf het jullie op een briefje, jullie open relatie zal het eerste jaar onvermijdelijk voor gevoelens van onzekerheid en angst zorgen. Zorg dat deze gevoelens bespreekbaar zijn, wees er open over en overleg wat de volgende stap is. Communicatie en respect voor elkaars gevoelens en grenzen zijn van uiterst belang. Het ene koppel voelt zich sterker dan ooit terwijl het voor het andere paar kan leiden tot het einde van de relatie. Houden van en de beleving van “dat houden van” betekent voor ieder wat anders. Het is aan jullie om daar met z’n tweetjes (en de extra’s) een werkend geheel van te maken.