1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. 19 november, internationale mannendag!

Inspiratie 19 november, internationale mannendag! 11 maanden geleden

19 november, internationale mannendag!

Sinds de jaren ‘90 wordt die in verschillende landen gevierd. Dit is 80 jaar (!) later dan de eerste vrouwendagen. Dit heeft natuurlijk te maken met de emancipatie en de feministische stromingen die in die tijd ontstonden. Maar 80 jaar is toch echt lang om bij te benen, hé. Hoe komt dat toch?

Omdat we met al dat emanciperen zo wat uit het oog verloren zijn dat jongens en mannen het ook niet altijd zo gemakkelijk hebben in onze samenleving. Aan ‘man zijn’ hangen stevige verwachtingen die de nodige druk en kopzorgen met zich meebrengen. Wist je dat je als man een grotere kans hebt om sneller te sterven gewoon omdat je geboren wordt als man? 

Zwakte tonen is not done dus ziektes worden minder snel vastgesteld en (te) laat behandeld. Praten over emoties wordt amper aangeleerd waardoor de stap bij mentale problemen naar professionele hulp niet gezet wordt. Agressie en roekeloos gedrag wordt aangemoedigd waardoor je als man sneller in gevaarlijke situaties terecht komt. Als traditioneel grootste kostwinner weegt er een gigantische verantwoordelijkheid op je schouders, een druk waaronder sommige mannen bezwijken. 

En dit zijn slechts enkele voorbeelden. 

International Men’s Day vraagt extra focus voor de gezondheid van jongens en mannen, streeft naar gendergelijkheid, wil positieve mannelijke rolmodellen in de verf zetten en vraagt op 19 november extra appreciatie voor al wat mannen in onze maatschappij verwezenlijken en betekenen vooral ook op het vlak van zorg. 

Dus, een oproep voor iedereen! Pak vandaag je papa, broer, man of vriend eens goed vast, vertel hen waarom ze zo fantastisch zijn en bestel bij je lokale bakker een grote taart in penisvorm, smakelijk. 

Meer weten?

https://internationalmensday.com 

https://www.internationalmensday.info