1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. What the PrEP?

Inspiratie What the PrEP? 4 jaar geleden

What the PrEP?

PrEP (en PEP) zijn medicijnen in pilvorm voor mensen zonder hiv om een hiv-besmetting te voorkomen. PrEP staat voor de Engelse term 'Pre-Exposure-Prophylaxis', in het Nederlands wil dit 'preventie voorafgaand aan blootstelling' zeggen. PEP, ‘Post Exposure Profylaxis’, is een behandeling met hiv-remmers die het risico dat je hiv krijgt na een risicocontact, sterk verkleint. 

PrEP

Indien je geïnteresseerd bent in het nemen van PrEP maak je best eerst een afspraak met een arts uit één van de hiv-referentiecentra en samen zullen jullie bekijken of het iets voor jou is. Niet iedereen heeft PrEP immers nodig. Het medicijn is bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen. 

  • Heb je seksuele contacten met mannen?
  • Had je het afgelopen jaar anale seks zonder condoom met ten minste 2 partners?
  • Had je het afgelopen jaar meer dan 1 seksuele overdraagbare infectie?
  • Heb je het voorbije jaar meermaals een PEP-kuur gestart?
  • Heb je regelmatig seks onder invloed van drugs of alcohol?
  • Leeft je partner met hiv en is diens virale lading nog detecteerbaar?
  • Injecteer je drugs en of deel je spuitmateriaal? 
  • Ben je actief in het sekswerk en heb je onbeschermde seks?

Beantwoord je één of meerdere van bovenstaande positief dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een terugbetaalde PrEP-behandeling. Let wel op, PrEP beschermt je enkele tegen hiv en niet tegen andere infecties. Het gebruik van een condoom blijft aangeraden. Eens je PrEP neemt, zal je om de drie maanden opgevolgd worden. Telkens worden er verschillende lichaamswaarden gecontroleerd, alsook soa-tests afgenomen.

PEP

Moest je een onveilig contact gehad hebben en je weet dat je risico loopt op een besmetting dan kan je PEP gebruiken. Dit doe je best binnen de 48 uur, ten laatste binnen de 72 uur. De behandeling duurt een maand en wordt altijd terugbetaald. Er is geen garantie dat de kuur werkt, maar hoe sneller je met PEP begint, hoe groter de kans dat de kuur aanslaat.

Losbandigheid?

Men vergelijkt PrEP soms met de anticonceptiepil van de vrouw die ook preventieve bescherming biedt en PEP doet denken aan het gebruik van de morning-after pil. Net als bij de komst van de pil in de jaren ‘60 heeft ook PrEP te kampen met de nodige vooroordelen. Zo zou het losbandig, onverantwoord seksueel gedrag aanmoedigen. Een stigma dat sowieso al langer aan de homogemeenschap kleeft en nu nog meer uitvergroot wordt. Toegeven dat je ‘De Pretpil’ gebruikt is toegeven dat je er op los sekst? Dat klopt natuurlijk niet altijd. Je kan er evengoed een gezond date-leven op na houden en op een zo veilig mogelijke manier je seksualiteit willen beleven. Anderen vragen zich dan weer af waarom de gezondheidszorg zou moeten opdraaien voor het risicovol gedrag van anderen. Dat het alleszins een mijlpaal is in de medische wetenschap en het bestrijden van hiv daar kunnen we zeker van zijn. 

Meer weten?

https://www.mannenseks.be/hiv-en-soas/alles-over-hiv/prep