1. Inspiratie
  2. Relaties
  3. Waar zijn we toch zo bang voor?

Inspiratie Waar zijn we toch zo bang voor? 6 jaar geleden

Waar zijn we toch zo bang voor?

Of we soms ergens bang voor zijn. Dat vroeg ik me af tijdens het schrijven van mijn nieuwe boek Seks voor iedereen. Ik werkte ruim tien jaar in het werkveld van preventie en seksuele gezondheid en merkte dat we het nooit over liefde hebben. Dat moet ook niet, want ons werk gaat over seks. Praten over liefde is normatief, conservatief, preuts of – nog erger – betuttelend.

En dat is het laatste wat we willen. We zijn zo bang voor betutteling, dat dat de manier hoe we over seks praten tot in haar kern heeft beïnvloed. Daardoor is de Nederlandse seksuele voorlichting al jarenlang eenzijdig, niet wetenschappelijk te onderbouwen en niet voor iedereen toegankelijk. En of het effectief is? Ook dat is niet duidelijk.

Ondertussen geven we kinderen, tieners en jongeren allerlei technische informatie, over hoe je jezelf moet bevredigen of welke standjes lekker zijn. We praten over dat seks leuk is en hoe belangrijk seksueel plezier is. Het lijkt er dus op dat we heel open over seks praten, maar over één ding hebben we het niet: de relationele kant ervan.

Hoe we met seks omgaan is persoonlijk en die verschillen mogen er zijn. Maar één ding staat vast: seks is altijd relationeel. Met praten over seksueel plezier komen we er niet… Plezier is immers een uitkomst. Daarom moeten we het met elkaar hebben over de voorwaarden die nodig zijn om bij zo’n uitkomst te komen. Denk hierbij aan wederkerigheid, respect, veiligheid, óóg voor de ander en voor veel mensen liefde. Kun je jezelf zijn? Voel je je gezien en geaccepteerd? Durf je over seksualiteit te praten? Houden jullie rekening met elkaar? En zelfs als er aan die voorwaarden is voldaan zul je ontdekken dat seks niet altijd ‘lukt’ of leuk is, omdat het toch nóg veelzijdiger is dan je dacht. 

Als wij kinderen, tieners en jongeren niet goed voorlichten, wie doet het dan? Hoe helpen we kinderen, tieners en jongeren veilige keuzes te maken? Er moet goede, betrouwbare voorlichting worden gegeven over alle dingen die met seksualiteit samenhangen. Ook is het nodig dat we kritisch kijken naar hoe we (niet) over seks praten en waar we dat op baseren. Seks voor iedereen laat zien wat er niet goed gaat en hoe het anders kan.

Seks voor iedereen – Arjet Borger, uitgeverij Prometheus, €19,99, te verkrijgen in de boekhandel.