1. Inspiratie
  2. Ontdek
  3. Train je bekkenbodemspieren!

Inspiratie Train je bekkenbodemspieren! 1 jaar geleden

Train je bekkenbodemspieren!

TRAIN JE VAGINA – HOE FIT BEN JIJ?

Dames, ik kan jullie niet genoeg op het hart drukken de BB-spieren te trainen. Thuis, in de rij aan de kassa, aan je bureau… Op mijn stuurwiel hangt zelfs een smiley-stickertje die mij tijdens het filerijden aan het “fitnessen” zet. Doe het voor je eigen orgasme, dat komt makkelijker en intenser. En omdat wij ook van mannen houden: hoe sterker je spieren, hoe meer druk je op zijn penis kunt zetten en hoe beter je zijn penis kan ‘pompen’ naar een intenser orgasme. Is de vagina een heerlijk speeltje of wat? Vageluja! :-)

Als je hevigere, betere en regelmatigere orgasmes wilt, helpt het om je spieren te trainen. Want weet goed dat deze spieren heel snel verslappen, zeker als je een zittende baan hebt. Of na je zwangerschap. En zelfs als je de 25 bent gepasseerd. Als je urine verliest bij het niezen of lachen, dan weet je: werk aan de winkel! Start met kegelballetjes, de Rianne S Pussy Playballs bijvoorbeeld, om je terug bewust te worden van je bekkenbodem en om opnieuw te leren voelen. Ook de WeVibe Bloom Vibrating kegeltjes zijn een hit. Prijziger - toegeven - maar aan te sturen via je mobieltje, leuk voor je partner ook... Hint, hint! ;-) 

DE BEKKENBODEM-WAT?

De bekkenbodemspier is een heel grote spiergroep, die als een mandje de onderkant van je bekken samenhoudt: hij loopt van je anus tot aan je schaamheuvel, zowel in de lengte als in de breedte. Daarnaast zorgt hij ervoor dat je de controle houdt over het plassen en laat hij de vagina op- en ontspannen. In principe kun je elk deeltje ervan voelen. Ga daar eerst mee aan de slag. Onderzoek of je alle spieren apart kan samentrekken: die bij de vagina-ingang, die binnenin de vagina, de spieren van de anus en de kringspier van de urinebuis (alsof je je plas ophoudt – maar doe dit niet echt, het verhoogt de kans op blaasinfectie). Als je dit kan, start je de oefeningen.  

DO TRY THIS AT HOME

Sta recht met licht gebogen knieën. Adem in. Bij het uitademen span je alle spieren tussen je stuitje en schaamheuvel op. Oefen tot je ze een minuut lang kunt aanspannen. Daarna oefen je in aan- en ontspannen, zoals knipperen.

Volgende stap is oefenen op je rug op bed, met opgetrokken knieën en je voeten plat. Lang aanspannen en knipperen. Oefen ook in hurkzit.

SPAN JE SPIEREN

Je bekkenbodemspieren kan je echt overal oefenen: in de auto, op kantoor, tijdens het reclameblok op televisie, in de rij bij de bakker… Je kunt ze best elke dag eventjes trainen, maak er een dagelijkse gewoonte van!

  • Span de spieren die je gebruikt bij het stoppen met urineren een beetje op en tel tot 5.
  • Span de spieren nog wat meer op en tel weer tot 5.
  • Span ze nu zo hard mogelijk op en ja hoor, tel weer tot 5.
  • Ontspan in stappen, in omgekeerde volgorde, en tel tot 5 bij elke stap.

GO RELAX BABY!

Natuurlijk is een sterke bekkenbodem prima, maar steeds meer komt men tot de conclusie dat onze bekkenbodems niet verslapt zijn, maar juist overactief. Door ons gejaagd leven zouden we onbewust onze bekkenbodem samenknijpen, waardoor die uitgeput raakt. En dan krijg je dingen als urineverlies, gevoelloosheid, pijnlijke seks enzovoort. Leren ontspannen zou dus de nieuwe boodschap zijn.

Dat brengt ons bij de hamvraag: kun je ontspannen daar beneden? En hoeveel voel je? Ik heb het niet over opwinding tijdens de seks, maar als je gewoon zit of ligt. Probeer eens. Kun je je bekkenbodem voelen? Je eileiders? Je vagina? Baarmoederhals? Nee? Je bent niet alleen. Veel vrouwen zijn het contact daaronder wat verloren. Door tijdens ons stresserende leven steeds door te gaan en niet stil te staan bij wat we voelen, zetten we spanning op ons lichaam. Op de schouders en nek. Maar ook in ons bekken zouden we stress en emoties als angst, woede en verdriet vasthouden, wat dan zou zorgen voor blokkades en gevoelloosheid.

Kegelballetjes kunnen je helpen de ‘weg terug te vinden’ als je weinig voelt of bijvoorbeeld moeilijk klaarkomt. Door die balletjes in je vagina te dragen, voel je je bekken beter. Je wordt je weer bewust van wat zich daar afspeelt. Je leert voelen in de diepere delen van je vagina en herbouwt zo de lokale zenuwbanen. Hoe meer neurale connecties, hoe meer je voelt en hoe dieper je kan klaarkomen. Je orgastisch vermogen vaart er wel bij. Tip: we hebben allemaal de neiging vooral iets te willen ‘doen’ maar leer eerst te voelen.

Tot slot: kun je die balletjes daarbinnen verliezen? Neen! Ze komen er altijd weer uit. Bij veel vrouwen vallen ze er zelfs uit. Omdat je bekkenbodem of verslapt, of overactief en dus vermoeid is. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan die balletjes. Draag ze eerst als je ligt en niets te doen hebt. Voel ze en oefen in het ontspannen van je bekkenbodem. En doe dit een paar weken lang. Je leest het goed, het allerbelangrijkste is de zachte aanpak. Als moderne vrouwen die duizend-en-één zaken managen, vergeten we hoe zacht onze vrouwelijkheid is. Tijd om daar weer ruimte voor te maken!

Voel, train en geniet Dames! 

Liefs,

Goedele, x