1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Stop met scheren en doe mee aan ‘Januhairy’!

Inspiratie Stop met scheren en doe mee aan ‘Januhairy’! 1 jaar geleden

Stop met scheren en doe mee aan ‘Januhairy’!

Moeder waarom scheren wij?

Onze lichamen ontharen is iets van alle tijden. Maar voor vrouwen uit de westerse wereld boomde het vooral in de laatste eeuw. De grote influencer? Mode en media! Gillette bracht in 1915 het allereerste scheermes speciaal voor vrouwen op de markt. Eerst voor oksels en later ook voor benen. Hoe korter de jurkjes, hoe meer huid er zichtbaar werd, hoe meer er werd geschoren. Sinds de jaren ‘60 krijgen we door pornografie zo veel vulva’s te zien dat ook de norm voor het hebben, of niet hebben?, van schaamhaar werd gezet. Ook ‘down under’ wordt er ondertussen dus veelal geschoren, gewaxt of gelaserd. 

In de Arabische wereld is het ontharen al veel langer van tel. Zowel vrouwen als mannen scheren hun oksel- en schaamhaar om religieuze en hygiënische redenen. In Aziatische landen wordt er dan weer veel minder geschoren, daar bestaan zelfs schaamhaar-pruikjes omdat een volle bos er mode is. Ja, we kunnen echt wel van een modeverschijnsel spreken hoor! Wat we doen met ons lichaamshaar evolueert voortdurend en verschilt duidelijk ook van cultuur tot cultuur. En zoals bij ieder modeverschijnsel kies je lekker zelf of je eraan deelneemt of niet.

Let it grow, let it grow, let it grow!

De laatste jaren tonen steeds meer sterren als Miley Cyrus, Halsey en Lady GaGa trots hun okselhaar op de rode loper of de cover van magazines. Vogue magazine schreef in 2018 zelfs een artikel waarin stond dat het passé is om je schaamhaar helemaal te scheren. Een vol bosje zou het nieuwe hip zijn. Zijn we aan een opmars bezig? #bodyhairdontcare?

Volgens de deelneemsters van de Januhairy-editie van vorig jaar was het toch even schrikken hoeveel weerstand, onbegrip en zelfs walging er ontstond vanuit hun omgeving. Blijkbaar zit het er bij veel mensen diep ingebakken dat lichaamshaar raar, verkeerd en vies is. Best spannend om het tegen anderen te zeggen dus! Maar uiteindelijk hebben de dames hun beslissingsrecht over eigen lichaam omarmt en met veel trots hun haartjes laten staan. Met een boost voor hun zelfvertrouwen als resultaat.

‘Januhairy’ kan een ludieke eerste kennismaking zijn met het behouden van oksel-, been- en schaamhaar. Ga jij de uitdaging aan? Dat het je warm houdt tijdens de koude winter is een gezellige extra ☺ 

Wat denk jij? Klik door naar onze enquete!