1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Sex Education seizoen 2 vanaf 17 januari weer op Netflix

Inspiratie Sex Education seizoen 2 vanaf 17 januari weer op Netflix 4 jaar geleden

Sex Education seizoen 2 vanaf 17 januari weer op Netflix

Sex Education is een Britse komische serie die het verhaal vertelt van de sullige Otis. Zelf behoorlijk onervaren begint hij onder invloed van de mooie Maeve een sekstherapie-praktijk op school nadat hij een klasgenoot met ‘een delicaat probleem’ succesvol heeft kunnen verder helpen. Zijn expertise op dat gebied heeft hij te danken aan zijn moeder, een beroemde sekstherapeute en subliem gespeeld door ‘Gilligan -The X-Files - Anderson’. Voor hij het weet vinden leerlingen uit alle lagen van de middelbare school hiërarchie hun weg naar het kleine wc-hokje van waar hij advies geeft. 

Preuts kan je Sex Education niet noemen. Elke aflevering begint steeds met een seksscène, waarin meteen het probleem van de week wordt getoond: te grote penis, niet klaarkomen, vaginisme, sexting, seks zonder liefde, liefde zonder seks. Het gaat onomwonden over seksualiteit en liefde zonder ooit platvloers te worden, iets wat wel vaker kan gebeuren in dit genre. Een originele coming of age serie vol kleurrijke, hartverwarmende personages. Waarvan Eric, de gay best friend van Otis, het mooiste voorbeeld is. Kortom, Sex Education is een serie om verliefd op te worden!

Begin dit jaar heeft Netflix, uitzonderlijk, kijkcijfers vrijgegeven. Toen hadden alvast 40 miljoen (!) mensen hun weg gevonden naar Sex Education en ondertussen zullen dat er alleen maar meer zijn. Als je weet dat de meest populaire series in de USA tussen de 13 tot 20 miljoen kijkers halen dan kunnen we hier duidelijk van een succes spreken. 

In zijn boek ‘Tell Me What You Want’ pleit Amerikaans seksuoloog Justin Lehmiller voor meer seksuele voorlichting in zijn land. De voordelen van vroegtijdige en regelmatige SexEd zijn eindeloos. Bewuster, later én beter geïnformeerd aan de eerste keer beginnen, minder tienerszwangerschappen, betere communicatie, veiligere contacten, geboorteplanning,... en ga nog maar even door. Ook wij zijn absoluut voorstander want niet enkel in de USA is er nog veel werk aan de winkel. Het zou standaard een belangrijk onderdeel van het onderwijspakket moeten zijn en meer (financiële) middelen en geschoolde educators zijn hierbij noodzakelijk. Een mooie toekomstdroom? Laat Sex Education alvast een laagdrempelige, entertainende aanzet geven. 

Wij kijken alvast uit naar 17 januari!