1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Rock the Ribbon Together!

Inspiratie Rock the Ribbon Together! 9 maanden geleden

Rock the Ribbon Together!

World Aids Day

Op 1 december wordt er wereldwijd aandacht gevestigd op HIV en AIDS. Doordat de ziekte al aan meer dan 350 miljoen mensen het leven heeft gekost blijft het belangrijk om de aandacht te vestigen op het gevaar hiervoor, het detecteren ervan en preventie. 

Cijfers uit België

Het laatste grootschalige onderzoek in België dateert alweer van 2017. 

In dat jaar werden in België 890 nieuwe HIV-diagnoses vastgesteld. Dat stemt overeen met 2,4 diagnoses per dag. Naar schatting leefden in 2017 18.908 mensen met HIV in België en weten 2.059 mensen nog niet dat ze HIV hebben. 

Campagnes die bewustzijn creëren, zoals World Aids Day, missen hun doel niet want het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalde met 27,5% in vergelijking met 2012. 

HIV/AIDS wordt vaak uitsluitend geassocieerd met homomannen. Onterecht want 48,3 % van de patiënten in België is heteroseksueel en 48,6 % zijn mannen die seks hebben met mannen. De meeste patiënten worden gediagnosticeerd tussen 25 en 49 jaar. 

Haal HIV uit de kast

Op wereld AIDS dag kan je een rood lintje dragen op je kleding. Waarom? 

Om zichtbaar te maken dat de ziekte bestaat én nog steeds een groot probleem is. Tegen discriminatie tegenover mensen die geïnfecteerd zijn met het virus. Als steun voor mensen die leven met HIV, zij die zorgen voor mensen met HIV en ter nagedachtenis aan de mensen die in de loop der jaren hun strijd verloren hebben. 

Overal ter wereld worden rode lintjes verkocht en acties georganiseerd om geld in te zamelen ten voordele van het onderzoek naar HIV/AIDS.

Meer weten?

https://www.worldaidsday.org

https://www.sensoa.be/doe-mee-met-wereldaidsdag