1. Inspiratie
  2. Opvoeding
  3. Op bezoek bij seksuele opvoeding voor minderjarige nieuwkomers: "Een pil is toch voor na de seks?"

Inspiratie Op bezoek bij seksuele opvoeding voor minderjarige nieuwkomers: "Een pil is toch voor na de seks?" 4 jaar geleden

Op bezoek bij seksuele opvoeding voor minderjarige nieuwkomers: "Een pil is toch voor na de seks?"

Aan tafel zitten jonge migranten tussen 14 en 18 jaar. Ze zijn maar een paar maanden in België en komen uit verschillende hoeken van de wereld, onder meer Ghana, Sierra Leone, Kameroen, Turkije, Palestina en El Salvador. Volgens Griet Vanhaevere, een begeleidster bij Pimento, zijn er toch uitdagingen die bij elke vorming van jonge migranten terugkomen: “We gaan er in België van uit dat jongeren van hun leeftijd zelf relaties kunnen aangaan. Dat is niet altijd het geval in de cultuur waar zij vandaan komen. Daten en seksuele ervaringen opdoen, los van het huwelijk, is voor sommige jonge nieuwkomers niet aan de orde.”

Respect als basis

Het giechelen begint iets vroeger dan verwacht, wanneer de groep te weten komt dat er ook broers en zussen mee aan tafel zitten. Toch krijgen de jongeren om te beginnen geen condoom te zien of krijgen ze niet direct uitleg over seks. Begeleidster Vanhaevere begint namelijk met een gesprek rond het begrip "respect". In het gesprek overloopt Vanhaevere de algemene gedragscodes van de Belgische samenleving. Ze bespreekt ook wanneer er bij relaties of seks sprake is van een gebrek aan fysiek of emotioneel respect, en wanneer men spreekt van grensoverschrijdend gedrag. 

Via een spel vraagt Vanhaevere hoe de jongeren de volgende situatie beoordelen: een jongen ziet een meisje voorbijwandelen en begint te roepen: “Hey, mooi meisje!”. De reacties zijn unaniem dat dit niet kan, op één uitzondering na. Want de 14-jarige Samuel uit Kameroen heeft een eigen mening: “Misschien vindt het meisje dat toch leuk. Wie weet, misschien loopt dit toch goed af.” De discussie gaat dan snel over hoe, waar of wanneer je iemand het best kan benaderen. De 16-jarige Ibrahim uit Ghana legt zijn romantische strategie uit: “Ik koop bloemen en geef die aan haar.” 

Volgens Samuel hangt je ijsbreker dan weer af van de plaats waar je de persoon ontmoet: “Als ik een meisje in de bibliotheek wil aanspreken, dan vraag ik eerst welk boek ze aan het lezen is. En welk boek het ook is, ik zeg sowieso dat ik het al gelezen heb. Zo maak ik de eerste connectie.” Er weerklinkt gegiechel in de zaal.



Vrijheid van keuze

Over de vrijheid om een partner te kiezen hebben de aanwezige jongeren ook een verschillende mening. “Mijn toekomstige man kies ik ­in overleg met mijn ouders”, zegt de 16-jarige Fatima uit Afghanistan. “Want ze zullen uit eigen ervaring beter weten dan ik of de man al dan niet goed is voor mij”, aldus het Afghaanse meisje. “Wat als ze niet akkoord gaan?”, vraagt de begeleidster haar. “Dan is hij niet goed genoeg voor mij.” Bij de jongeren uit Afrika blijkt de moeder een belangrijke rol te spelen als het gaat om de keuze van de toekomstige vrouw.

Als het gaat om de seksuele geaardheid van mensen, speelt volgens sommige stemmen alleen maar de vrije keuze in het bepalen op wie je zou vallen. Vanhaevere is niet verbaasd over deze houding: “Homoseksualiteit is een thema dat uiteraard altijd aan bod komt. Dat België het homohuwelijk toelaat, daar hebben ze respect voor. Daar maken ze zich niet druk over. Maar het idee op zich vinden ze vaak te gek voor woorden, want in hun land van herkomst hadden ze nog nooit een homohuwelijk gezien.”

“Een homo is soms het product van de opvoeding van zijn ouders”, benadrukt een jongen van de groep. “Soms word je homo door je vrienden”, klinkt het bij een andere stem. Fatima uit Afghanistan gaat niet akkoord: “Ik zag een verhaal op tv van een jongen die na een stukgelopen relatie met een meisje gelukkig werd met een jongen. Het is volgens mij wie je bent, en geen vrije keuze.”

Niemand van de jongeren heeft bezwaar tegen het homohuwelijk in België, maar dat houdt sommige jongens aan tafel niet tegen om de relatie man-man te bestempelen als onnatuurlijk: “Wat ga je op school zeggen? Mijn papa is een man en mijn mama is een man?”. Vanhaevere voelt dan de nood om dieper in te gaan op het thema.

Monogamie vs. polygamie

Ondanks de cultuurverschillen zijn de meesten het hier opvallend eens dat de ideale leeftijd om te trouwen rond de 25 jaar ligt. Toch laait de discussie opnieuw op wanneer het gesprek over polygamie gaat. Rose (18) uit Sierra Leone vindt het niet kunnen dat een van de jongeren het oké vindt om met drie vrouwen tegelijk samen te zijn. De begeleidster probeert even rust te brengen nadat er alweer wordt gegiecheld.

Als het weer stil is, legt de jongen zijn punt uit: “Ik stel een tijdstabel op en verdeel mijn tijd evenwichtig over hen.” De discussie gaat verder naar wat er verwacht wordt in een relatie naast seks. De bewuste jongen is later minder zeker over het succes van polygamie naarmate de verantwoordelijkheden in een relatie concreet worden.

Seks is er om baby’s te krijgen

De bedoeling van seks in het leven lijkt bij de verschillende aanwezige culturen hetzelfde. “Mensen hebben hoofdzakelijk seks om baby’s te krijgen en een nakomeling te verzekeren”, klinkt het zowel bij de meeste meisjes als jongens. Iedereen wordt stil en aandachtig, wanneer de begeleidster andere redenen voor seks aanhaalt.

De jongeren zijn een en al oor als ze horen dat seks ook simpelweg een manier is om de liefde tussen twee mensen te vieren. Bij de uitleg over anticonceptiemiddelen is er geen gebrek aan kennis over de functie van een condoom. Maar niet iedereen lijkt te weten waarvoor de pil gebruikt wordt. “Dat is toch voor na de seks?”, vraagt Pablo uit El Salvador.

De vorming heeft plaats in de zomer en wordt aangeboden in verschillende talen, onder meer in het Engels en het Arabisch. Meer info via https://www.pimento.be/.

*De namen in dit artikel zijn fictief uit bescherming voor de minderjarige getuigenissen.

Bron: VRT NWS.be - Majd Khalifeh





Gerelateerde producten