1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Living queer with Joppe

Inspiratie Living queer with Joppe 1 jaar geleden

Living queer with Joppe

No more labels

“Queer zijn staat voor mij net voor “label-loos zijn”. Daarom vind ik dat iedereen de begrippen rond zijn/haar/hun genderidentiteit zelf mag invullen. Ik definieer mezelf momenteel als genderqueer, ik voel me niet echt man of vrouw, eerder een combinatie van beide of juist geen van beide. Voor mij persoonlijk is het niet nodig om mijn genderidentiteit een naam te geven of dit steeds toe te lichten, maar mensen vragen vaak om uitleg en definities. Ik draag gewoon graag eens make-up of een kleedje. Mensen bestempelen deze zaken meteen als vrouwelijk, dat is waarvoor ik strijd… Waarom mogen enkel vrouwen make-up en rokjes dragen? Leef en laat leven! Het leukste aan de term ‘queer’ vind ik net de vrijheid die erbij hoort. Waarschijnlijk hebben sommige een compleet andere invulling van dit begrip. Dat maakt het net zo waardevol”  legt Joppe uit.

Foto: Nils D'Joos

This is Joppe

Gedurende deze zoektocht is hij op heel wat commentaar gestoten. “Als mensen iets niet kennen, hebben ze er snel moeite mee. Ze vragen zich af waarom ik me zo kleed en gedraag. Sommige noemen het aandacht, anderen een fase,… Nee, dit ben ik! Als ik me niet zoals Joppe kleed of uitdruk ben ik gewoon ongelukkig. Op straat krijg ik vaak rollende ogen of boze blikken. Ook hoor ik dagelijks verwijten als ik even in het stad rondwandel. Ik heb een soort schild opgebouwd, die commentaar raakt me niet meer… daar heb ik geen tijd voor” vertelt Joppe.

Als hij zichzelf met een andere, specifiekere term moet beschrijven is het vaak moeilijk. Op die manier heeft hij het gevoel in een ‘hokje’ te zitten, dat is allesbehalve wat hij wil. Op 21-jarige leeftijd geeft Joppe toe nog steeds te experimenteren. Eerst voelde hij zich een man die graag eens wat lippenstift gebruikt en gewoon van mode houdt. Ondertussen schiet ‘man’ tekort en ziet hij zichzelf als genderqueer. Hij is al heel zijn leven aan het ontdekken wie Joppe is en geniet van deze zoektocht.

Foto: Naraid Kuapunyakoon

Ondernemend

Als student-ondernemer schreef hij al voor Weekend Knack en Flair. Momenteel heeft hij zijn eigen platform www.sparkel.eu. ‘SPARKEL’ gaat over het verleggen van grenzen en vooral jezelf zijn zonder je hiervoor te schamen. Het is een mix van fashion editorials, opiniestukken en persoonlijke verhalen. Met ‘SPARKEL’ wil hij een queer publiek aanspreken en hen een online safe space bieden. Iets waar hij zelf lang naar heeft gezocht… Graag wil Joppe verschillende mensen uit dit community aan het woord laten. Break the taboo, spread their message!

Onder de indruk van Joppe's verhaal? Binnenkort komt hij bij Goedele langs voor een podcast waarin hij zijn verhaal doet. 

Coverfoto: Louis Kerckhof