1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Kinderen hebben vooral vragen over verliefdheid en relaties

Inspiratie Kinderen hebben vooral vragen over verliefdheid en relaties 1 jaar geleden

Kinderen hebben vooral vragen over verliefdheid en relaties

Top 3

49 vrijwilligers die voor de Kindertelefoon werken, vulden een vragenlijst in. Ze stelden een top 3 op van thema's waarover zij de meeste vragen krijgen. Verliefdheid en relaties staat bij 81% van de respondenten in hun top 3. Kinderen lijken hier een hoop vragen over te hebben. Andere populaire thema's zijn vrijen,voorspel, zelfbevrediging en ontwikkeling van het lichaam. Uit dit onderzoek blijkt alweer dat kinderen op jonge leeftijd willen bijleren over seksualiteit en liefde. Het is dan ook belangrijk om hier open en eerlijk over praten.

Week van de Lentekriebels

Het onderzoek is uitgevoerd om de start van de 'Week van de Lentekriebels' aan te kondigen. Vanaf 18 maart staat heel deze week in meer dan 2500 basisscholen in Nederland in teken van relaties en seksualiteit. Dit jaar vindt de veertiende editie plaats met als thema 'Ik wil het graag weten. Heb je me alles verteld?!' Zet als volwassene je schaamte dus aan de kant en licht kinderen voldoende in over deze onderwerpen.

Praat erover

“Kinderen zijn enorm nieuwsgierig en hebben veel vragen over relaties en seksualiteit. Ze willen van alles weten en de zekerheid hebben dat volwassenen hen ook alles vertellen. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen er op de basisschool les over krijgen en dat ouders er thuis over praten” vertelt Elsbeth Reitzema van Rutgers. Heb je het als ouder of leerkracht moeilijk om hierover te praten? Hier heb je alvast een aantal tips om weerbaarheid aan te leren:

1. Merk je dat je kind het niet altijd aangenaam vindt als je hem/haar kriebelt? Leer hem/haar dan om stop te zeggen als hij zich oncomfortabel voelt.2. Heb jij zin in een knuffel maar je kind niet? Geef dan aan dat dit geen probleem is.3. Als kinderen op een bepaalde leeftijd privacy willen in de badkamer, gun hen die ook.

Dankzij 'Help mijn kind denkt aan seks' wordt seksuele opvoeding geven een makkie. Neem snel een kijkje op onze webshop

Lees meer op www.seksuelevorming.nl

Gerelateerde producten