1. Inspiratie
  2. Kinderen hebben ook recht op seksualiteit

Inspiratie Kinderen hebben ook recht op seksualiteit 6 jaar geleden

Kinderen hebben ook recht op seksualiteit

Veel ouders denken nog steeds: ‘Op school horen ze wel hoe het zit.’ Hier wil ik heftig tegen in gaan. Ook jij als ouder moet hierin een rol spelen en een voorbeeld zijn! Kinderen zijn net zo goed als volwassen seksuele wezens. Ze zijn net zo goed geïnteresseerd in liefde en seks. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met hen daarin te begeleiden. En dat start al vanaf de babytijd. Seksuele opvoeding gaat immers ook over goed in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt en op een fijne manier met je lichaam omgaan. Ik zag het genoeg tijdens het maken van 'Sex in class': je mag seksualiteit niet overlaten aan de jongeren zelf. Dan gaan ze op zoek naar seks op het internet en krijgen ze een compleet fout beeld. Het is dus superbelangrijk dat je reeds vanaf de peutertijd met je kinderen durft praten over seks en liefde – op hun niveau, in een taal die bij hen past. Immers: praat je nooit met je kind over seks, dan leert het dat seks iets is waar je niet over mag praten. Dat het iets vies is en verboden.

Baby's niet berispen 

Raakt je baby zichzelf aan? Berisp hem niet, hij ontdekt gewoon zijn lichaam. Je baby heeft een erectie? Dan voelt je kind zich gewoon prettig. Peuters onderzoeken graag hun eigen geslacht en dat van een ander. Laat hen nieuwsgierig zijn. En knuffel ze veel. Zo leert je kind dat het lief en belangrijk is. Ook doktertje spelen is verkennen wat ze leuk vinden en wat niet. Dat mag. Maar je kunt hen wel leren dat ze geen spelletjes hoeven te doen tegen hun zin (nee is nee), noch iets te doen tegen de zin van een ander. Dat ze niets in gaatjes moeten stoppen (vagina, billen, mond…) en dat in hun blootje lopen of aan hun geslacht zitten ongepast is als er bezoek is. Als ze willen weten hoe baby’s worden gemaakt, vertel het hen, door bijvoorbeeld eenvoudig te vertellen over het zaadje en het eitje.

Voorbereiding is alles

Start al vroeg met je kinderen te vertellen wat de veranderingen zijn in de puberteit. Dan schrikken ze straks niet zo. En wanneer hun lichaam verandert – vaak voelen ze zich dan erg onzeker – dan is het jouw taak om hen gerust te stellen door hen te vertellen dat elk lichaam mooi is op zijn manier.

Praat met je puber

Je puber zoekt op internet informatie over seks? Hij of zij heeft voor het eerst een relatie en seks? Het maakt allemaal deel uit van oefenen voor later: ze leren hoe het is om bij iemand van het andere geslacht te zijn, dat je het soms oneens kunt zijn en hoe je dan overlegt. Verbieden op deze leeftijd werkt niet. Zeg liever wat je denkt en vraag hun mening. Als je erover praat, luisteren ze meer dan wanneer je iets verbiedt. En heel belangrijk: je hoeft niet alles te weten. Pubers hebben recht op privacy!

Hoe pak je het aan? 

Ik kan het niet genoeg herhalen: praat met je kind. Het is zó belangrijk dat je kind bij je terecht kan met al zijn vragen en problemen. Het makkelijkst is om dit te doen terwijl jullie wat anders doen, zoals afwassen of tanden poetsen. Of gebruik een echt voorval (een meisje uit de klas is ongesteld, de buren adopteren een kind...) om een onderwerp aan te snijden. Of leg een boek zichtbaar neer. Maar ga het onderwerp niet uit de weg. Laat het niet over aan school of wat ze oppikken van vrienden.