1. Inspiratie
  2. Is seksbeleving leeftijdsafhankelijk?

Inspiratie Is seksbeleving leeftijdsafhankelijk? 2 jaar geleden

Is seksbeleving leeftijdsafhankelijk?

Seksleven voorbij 

Maria Morias was vijftig jaar, toen ze tijdens een operatie verschillende klieren uit haar vaginawand zou laten verwijderen. De operatie liep echter anders af dan voorzien. Door een beschadiging aan de schaamzenuw kreeg ze niet alleen veel pijn en werd ze incontinent, haar vagina werd bovendien ook gevoelloos en kelderde haar seksleven voorgoed.

Schadevergoeding

Toen ze naar de rechter stapte voor een schadevergoeding voor haar mentaal en fysieke lijden, werd daar al snel gevolg aan gegeven. Tot het ziekenhuis even later in beroep ging en het beloofde bedrag een derde minder werd. De uitspraak van de rechters, twee mannen en één vrouw nota bene, baseerde zich op het feit dat Morais “al” 2 kinderen had en “al” op middelbare leeftijd was. Zij concludeerden dat seks “minder relevant en belangrijk” was dan op jongere leeftijd.

Discriminatie

Verontwaardigd over het feit dat ze gediscrimineerd werd voor haar leeftijd, besloot Maria Morais daarop naar het Hof voor de Rechten van de Mens te trekken. En Het Hof heeft haar nu gelijk gegeven. “De beslissing van het Portugese hof van beroep gaat voorbij aan het fysieke en psychologische belang van seksualiteit voor de zelfontplooiing van vrouwen en aan andere dimensies van de seksualiteit van hun seksualiteit. Hun standpunt bewijst dat ze vooroordelen hebben”, zegt het EHRM. In het verleden hadden ook al twee mannen een schadevergoeding gekregen voor een problematisch seksleven na een medische blunder. Morais krijgt nu een schadevergoeding van 3.250 euro en een onkostenvergoeding van 2.460 euro.