1. Inspiratie
  2. Is mijn partner frigide?

Inspiratie Is mijn partner frigide? 6 jaar geleden

Is mijn partner frigide?

Het wordt vaak – en meestal door mannen - gezegd: ‘Mijn partner is frigide.’ Maar is dat echt zo? Laat ik meteen duidelijk maken dat het woord niet eens in de seksuologie voorkomt. Het is geen officieel bestaande ‘ziekte’. Maar in de volksmond is het een scheldwoord geworden als de partner weinig zin heeft in seks, of niet houdt van seks. Dat een vrouw (of man) totaal geen libido zou hebben, of seksueel ongevoelig zou zijn, is iets dat zelden – ja, zélden – voorkomt. Het probleem zit ’m dus elders. 

Zoek naar de oorzaak 

Ten eerste moet je je afvragen wat je precies bedoelt als je dit zegt. Neemt je partner te weinig initiatief? Is de seks niet wild genoeg volgens jou? Vrijen jullie niet vaak genoeg? Komt hij/zij niet klaar? Is er een verschil in verlangen?

Ten tweede moet je je afvragen waarom je partner geen of weinig zin heeft in seks. Zijn er relationele problemen? Stress op het werk of familieproblemen? Misschien ben jij in het dagelijks leven wel allesbehalve aangenaam en zit je partner met ingehouden boosheid. Is je partner depressief (want dan heb je nergens zin in, ook niet in seks)? Misschien stimuleer je hem/haar niet voldoende of op de juiste manier? Misschien – sorry – ben je gewoon een kluns in bed en vindt hij/zij er dus niets aan. Dan raden we de wederhelft aan om zijn/haar mond open te trekken en eerlijk te praten over hoe hij/zij het dan wel fijn vindt. Misschien heeft je partner een trauma opgelopen waardoor hij/zij is dichtgeklapt? De reden kan ook hormonaal zijn, of pijn. Pijn bij het vrijen kan leiden tot vaginisme. Maar al deze redenen maken iemand niet frigide. Het betekent enkel dat hij/zij tijdelijk geen of minder zin heeft in seks. Als seksuologen gaan we dus kijken waar de reden zit. En dan werken we daaraan.

Begin er gewoon aan 

Zin in seks komt in elk geval bij de vrouw niet uit de lucht vallen. Bij mij ja, omdat ik er elke dag professioneel mee bezig ben. Maar bij een vrouw zit de zin in seks dieper, net zoals haar seksuele organen dieper in haar lichaam liggen. Een Nederlandse collega zei altijd: ‘Begin er maar gewoon aan’ want inderdaad, als een koppel dan aan het vrijen was, kreeg de vrouw meestal wel zin en vond ze het lekker.

Aseksualiteit 

Er bestaat wel zoiets als aseksueel zijn. Dan heb je nooit zin. Je bent nooit seksueel aangetrokken tot iemand, je hebt geen seksuele fantasieën en geen behoefte om te masturberen. Dit komt voor bij 1% van de bevolking. We zijn er nog niet uit of dit een aandoening is of een geaardheid. Deze mensen zijn in elk geval niet depressief, noch slachtoffer van incest of wat dan ook. Ze zijn gewoon zo. Hier helpt therapie in de eerste plaats om hun schuldgevoel kwijt te raken, maar ook relationeel: het is belangrijk dat hun partner begrijpt dat ze seks niet afwijzen om hem/haar te kwetsen of omdat ze hem/haar niet graag zien.