1. Inspiratie
 2. Algemeen
 3. I keep bleeding, keep, keep bleeding love.

Inspiratie I keep bleeding, keep, keep bleeding love. 1 jaar geleden

I keep bleeding, keep, keep bleeding love.

Ach de menstruatie-periode, vanaf de puberteit tot aan de menopauze een gezamenlijk leed dat ons allen verbindt. En dan hebben we het uiteraard over de ladies, sorry boys!

Sinds de jaren ‘30 (!) zijn commerciële tampons één van onze opties om de strijd met Tante Rosa aan te gaan en vanaf de sixties hebben we onze uitwasbare lappen katoen ingewisseld voor het wegwerpmaandverband. Ondertussen vind je beide in alle kleuren en geuren in de winkelrekken. En we bedoelen dit letterlijk. Een geurloos exemplaar vinden lijkt tegenwoordig eerder de uitzondering. Hoeven we echt dat idee hoog houden dat onze vagina’s naar chemische bloemperken ruiken, nee toch?

Wat het grote publiek niet lijkt te beseffen is dat er ook een derde optie is. Ze is gemaakt uit flexibel materiaal, heeft een levensduur van ongeveer tien jaar en is ook te verkrijgen in verschillende kleurtjes! De menstruatiecup lijkt hét maandstonden-middel van de toekomst te worden. Hoe het werkt? Je vouwt het kelkje, met een techniek naar keuze, en duwt het in je vagina. Daar ontvouwt het zich en zet zich vacuüm. Het blijft er lekker zitten en vangt je menstruatiebloed op. Na 12 uur haal je de cup weer uit de vagina door er met je vinger langs te glijden, die ont-vacuüm te duwen en er voorzichtig uit te trekken. Je maakt het kelkje proper en brengt het opnieuw in.  

Het vergt een beetje oefentijd maar dat was bij die eerste tampon toch ook zo, niet? Wie weet is het slechts een kwestie van tijd voor deze kleine cup het commerciële landschap overneemt en kunnen we voor je het weet onszelf, ons huisdier of ons lief op onze cup laten fotoshoppen. Een nieuwe Valentijns trend wat denk je? Wij zijn alvast fan!

To cup or not to cup?

Ondanks ons enthousiasme beseffen we dat de menstruatiecup niet voor iedereen is. Het belangrijkste is dat jij je er comfortabel bij voelt. We zetten even de pro’s en con’s op een rijtje en dan beslis je gewoon lekker zelf wat jij kiest.

TO CUP

 • Veel vrouwen ervaren een groter comfort
 • Vervanging slechts om de 12 uur (ochtend en avond) 
 • Minder afval, onze planeet dankt je
 • De aankoop van de cup is een eenmalige kost dus je bespaart geld
 • Sporten gaat gemakkelijk
 • Er zijn geen gevallen van TSS ('de tamponziekte') bekend als gevolg van het gebruik
 • Geen voorraad nodig

NOT TO CUP

 • De leercurve kan ontmoedigen
 • Niet iedereen vind het prettig iets in de vagina te dragen
 • Sommigen vinden die vingers in de vagina en het schoonmaken van de cup gewoon heel erg vies
 • Bij niet goed verbreken van het vacuüm kan het pijn doen bij het uithalen

Toch helemaal overtuigd? Haast je naar onderstaande website waar je aan de hand van een quiz naar jouw ideale cup geleid wordt! 

https://cupkiezer.nl

Wat denk jij? Klik door naar onze enquete!