1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Huidhonger tijdens koude winterdagen...

Inspiratie Huidhonger tijdens koude winterdagen... 1 jaar geleden

Huidhonger tijdens koude winterdagen...

Hoe fysiek ben jij? Heb je jezelf deze vraag al eens gesteld? Hou jij ervan om anderen aan te raken en vind je het fijn als men jou aanraakt? Niet geheel onbelangrijk om er eens over na te denken want we onderschatten hoe noodzakelijk betekenisvol lichamelijk contact is! Onze huid is ons grootste, meest belangrijke contactorgaan en ze is uiterst gevoelig. 

Let’s face it, als je vrijgezel bent of je hebt geen kinderen dan is je huid eenzaam! En dat heeft écht een effect op ons welbevinden. Tenzij je er bewust mee bezig bent? Knuffel jij je ouders, broers of zussen, vrienden? Wandel je gemakkelijk hand in hand, met de armen in elkaar verstrengeld of een arm beschermend om elkaars schouder? Kinderloze, single mannen ondervinden hier het grootste nadeel. Want het is nog steeds ‘not done’ om als man heel fysiek met anderen om te gaan. Verder dan een hand geven, een stoere high five of een korte ‘bro-hug’ gaat het vaak niet en dan zit je daar met je huidhonger.

Ja, dat lees je goed, ook je huid kan honger hebben. Hunkeren, verlangen naar huid op huid contact. Dit hoeft niet altijd een seksuele betekenis te hebben. Als baby’s ter wereld komen worden ze zo snel mogelijk op de huid van de moeder gelegd, dit wordt later bij beide ouders aangemoedigd want het zou het zenuwstelsel stimuleren, rust brengen en het hechtingsproces optimaliseren. 

Uit onderzoek blijkt dat huidcontact een helend effect heeft op zowel lichaam als geest. Maar blijkbaar, en hier zit het addertje onder het gras, pas na twintig (!) seconden. Dit lijkt niet veel maar hoe vaak kom je daaraan? In onze cultuur vinden we aanrakingen die te lang duren vaak eng. Tenzij de onuitgesproken codes die erbij horen duidelijk zijn. De drie kussen bij feestelijkheden, een ondersteunende knuffel bij diep verdriet of bij een massage bijvoorbeeld. Maar zodra we van deze aanvaarde duur of intensiteit afwijken krijgen we het benauwd. Spijtig hoor! 

Tips? 

In Japan bestaan er knuffel-café’s waar je tegen vergoeding voor bepaalde tijd kan knuffelen en in Amerika worden er aai-feestjes georganiseerd om de huidhonger te stillen. Gelukkig hoef je niet meteen een verre reis te boeken want in Nederland en België kan je knuffel-workshops volgen. 

https://www.knuffelworkshops.nl

Lijkt het je ongemakkelijk om te gaan knuffelen met vreemden of in grote groep? Geen probleem, je kan ook zelf wat dingen uitproberen. 

  • Katten en honden hebben een warme lichaamstemperatuur, knuffelen met hen is ook een vorm van huid op huid contact.  
  • Praat over huidhonger met je omgeving. 
  • Heb meer oog voor lichamelijk contact. Leg, met wederzijdse toestemming natuurlijk, wat gemakkelijker een hand op de arm van een ander tijdens een gesprek, geef een schouderklopje,...
  • Knuffel elkaar, ook zomaar en voor minstens twintig seconden natuurlijk :)