1. Inspiratie
  2. Algemeen
  3. Hear, hear! Beroemdste vulva ter wereld krijgt een gezicht!

Inspiratie Hear, hear! Beroemdste vulva ter wereld krijgt een gezicht! 2 jaar geleden

Hear, hear! Beroemdste vulva ter wereld krijgt een gezicht!

Gustave Courbet’s beroemdste naaktschilderij “De oorsprong van de wereld” heeft eindelijk een gezicht én een naam! Na 152 jaar van geruchten en geheimen werd de identiteit van het model ontdekt door toeval dan nog!

De man die het mysterie uitzocht is Claude Schopp, auteur van het boek "L’Origine du monde, vie du modèle" dat volgende week op 4 oktober verschijnt. Tijdens zijn research kreeg Schopp brieven in handen waar de correspondenten het hebben over ‘het penseel dat Courbet gebruikte om juffrouw Queniault van de opera te interviewen’. Na die brief te hebben vergeleken met een manuscript in de Bibliothèque nationale de France bleek “interview” een eufemisme voor het schilderen van haar vagina. De dingen bij hun naam naam kon in die tijden nog niet blijkbaar.

Source: Bibliothéque nationale de France

Bron: Bibliothéque nationale de France

De dame in kwestie heette Constance Quéniaux en was danseres bij de Opera van Parijs. Ze was een van de vele maîtresses van Khalil-Bey. Courbet schilderde het in 1866 op vraag van de Ottomaanse diplomaat, hij leefde een liederlijk leven in de Lichtstad! Paris, ville de mes rêves...  Wie het wereldberoemde schilderij wil bezichtigen kan terecht in het Parijse Musée d’Orsay