1. Inspiratie
  2. Sexuele fantasieën
  3. Fifty shades, the real thing?

Inspiratie Fifty shades, the real thing? 6 jaar geleden

Fifty shades, the real thing?

Met de “Fifty Shades Freed” film, komt er een einde aan de trilogie over Christian, Anastasia én hun bijzondere intieme relatie, waarin BDSM een centrale plaats heeft. Dat deze boek- en filmreeks onze kijk op seks heeft verruimd, valt niet te ontkennen. Zo steeg de verkoop van handboeien, touw en duc-tape spectaculair na de komst van het eerste boek “Fifty Shades of Grey”... :-) Toeval of niet? Webredacteur Tara sprak met ‘ervaringsdeskundige’ Sarah…

BDSM is sedert de komst van Fifty Shades geen vreemd woord meer. Of het echter altijd een juiste weergave is van de werkelijkheid blijft de vraag. Sarah is studente en voelde van kleins af aan een nood voor structuur en veiligheid in haar leven. Toen ze op latere leeftijd via het internet en fan fiction in aanraking kwam met BDSM, ontdekte ze dat dominantie en submissie deze nood konden verzadigen. In haar zoektocht naar de betekenis van BDSM, waren haar eerste partners voornamelijk bezig met het seksuele aspect. Sarah wou echter meer en hoopte ook buiten de slaapkamer gedomineerd te worden. Nu kiest ze er bewust voor om enkel mensen binnen de BDSM gemeenschap te daten, en vond ze haar partner / Meester met gelijkgestelde interesses.

Sarah heeft ontdekt dat de onderdanige rol het beste bij haar past en geeft graag haar macht af aan haar Meester. Hierbij legt ze uit dat in de jaren ’60 tot ’80, vooral binnen de homo-cultuur in de VS, je echt je titel van Meester moest verdienen, en iedereen dit moest erkennen. Iedereen diende eerst een proces te doorlopen en als slaaf ervaring op te doen alvorens Meester te kunnen worden. Momenteel kies je gewoon zelf welke rol je wil. Zo zijn er ook mensen die zich identificeren als “switches” en beide rollen aannemen binnen bepaalde situaties.

Is de playroom van Mister Grey, vol luxueuze zweepjes en pijnbanken, echte realiteit? 

Sarah beaamt dat het soms niet zo ver gezocht moet worden. Voor haar is één van de leuke dingen aan BDSM dat alles wat je nodig hebt creativiteit is. Hoewel veel mensen een “toybag” hebben, waarin al hun materialen bewaard worden (denk aan: touw, tepelklemmen, gags, blinddoeken etc.), kan het ook met huis-tuin- keukenmateriaal. Een uitstapje naar de Ikea voor een houten snijplankje? Dit kan je perfect ook gebruiken om iemand te spanken. Sarah benadrukt echter het aspect van veiligheid. Met kennis van EHBO en wat algemeen verzorgingsmateriaal geraak je al een heel eind als er ongelukjes gebeuren. Maar bovenal is communicatie noodzakelijk tijdens het spel, waarbij een stopwoord dient afgesproken te worden. Als tip geeft Sarah mee: “De beste stopwoorden zijn stopwoorden die nooit aan bod komen in je spel. Dus wanneer iemand uit het niets ‘zebra’ zegt, is het tijd om te stoppen.”.

Hoe wordt de hele Fifty Shades saga ontvangen door de BDSM-gemeenschap? 

Sarah ervaart het dubbel. Enerzijds zijn de boeken en films volgens haar een slechte weergave van BDSM en gezonde relaties in het algemeen. Maar de film heeft een impact gehad, iedereen weet ervan en praat erover. Zij gelooft dat dit kan helpen om mensen te doen nadenken over hun eigen seksleven en nieuwe dingen te doen proberen. Om het taboe rond BDSM volledig de wereld uit te helpen, zijn alternatieven met een meer realistische weergave volgens haar noodzakelijk.

Het belangrijkste om mee te nemen uit dit verhaal is dat mensen die aan BDSM doen niet “abnormaal” zijn. Of zoals Sarah zelf aangeeft: “Het zijn gewone mensen die gekke dingen doen. Sommige mensen houden er van om op donderdagavond naar de voetbal of Temptation Island te kijken. Anderen vinden het leuk om ’s avonds gespankt te worden door hun partner.”

Photo by freestocks.org on Unsplash