1. Inspiratie
  2. De basics van de blabla: praten, hoe doe je dat?

Inspiratie De basics van de blabla: praten, hoe doe je dat? 6 jaar geleden

De basics van de blabla: praten, hoe doe je dat?

Klappen in 10 stappen
 

  1. Kies allereerst een goed moment uit om te praten met je partner. Doe het niet wanneer hij op het punt staat om te gaan sporten of terwijl hij zijn schoenen vastbindt om naar het werk te gaan. Gun elkaar de aandacht die bij zo’n gesprek hoort – tv uit, kinderen in bed, krant & gsm opzij…

  2. Leg uit aan je partner waarom het zo belangrijk voor je is om te praten over jullie gevoelens. Hij zal meer geneigd zijn te luisteren en begrip op te brengen dan wanneer je hem met je problemen overvalt.

  3. Maak je punt en hou het bondig. Zo verlies je hem niet halverwege je woordenstroom.

  4. Spreek vanuit jezelf, vanuit hoe jij het voelt: zinnen beginnen dus met ik, niet met jij (zoals: ‘Ik voel me door je zus aangevallen’ en niet ‘Je zus valt me aan.’)

  5. Check of je begrepen hebt wat de ander zegt: herhaal wat je partner zegt en toon dat je het hebt begrepen (‘Je voelt je dus aangevallen door mijn zus?’) Je hoeft het niet met hem of haar ‘eens’ te zijn, je moet alleen echt duidelijk proberen te krijgen wat de ander zegt. Daarna vul je aan met je eigen standpunt (‘Ik voel me verantwoordelijk voor mijn zus en vind het best gezellig als ze er is.’)

  6. Trap niet in de ‘wie heeft gelijk’-val: in gevoelens bestaat geen gelijk, geen ‘waar’ of ‘onwaar'!

  7. Van hieruit ga je duidelijke afspraken maken: je sluit een compromis. Wees concreet en specifiek over wat je wilt: vermijd vage, algemene boodschappen als ‘wat minder vaak’ of ‘alleen als het uitkomt’. Bijvoorbeeld: je zus is welkom op volgende feestdagen: Kerstmis, Pasen en op je verjaardag en die van de kinderen. Of: ze is twee keer per week welkom, op die en die dag, ze eet wel/niet mee, ze blijft tot… Wie deelt het mee aan de zus en wanneer? Misschien kan Jef één keer per week met haar en de kinderen naar voetbal/speeltuin/bioscoop? Alles is mogelijk, als je het maar goed leert af te spreken. 

  8. Werk dit onderwerp af en begin niet over andere problemen of conflicten: één per keer is al meer dan genoeg. ‘Jamaar, jouw moeder is ook niet makkelijk’, dat kan, maar dan moet daar een volgend gesprek over komen. 

  9. Zwijgt hij even tijdens jullie gesprek? Geen paniek! Dat betekent meestal gewoon dat hij aan het nadenken is. Mannen doen dat het liefst in stilte. Geef hem de tijd om zijn gedachten te ordenen.

  10. De meest belangrijke: hou je aan de gemaakte afspraken!